Våra mycket dyrbara vänner,
I denna stund av stor sorg är det inte lätt att samla våra tankar och minnen för att sammanställa en systematisk berättelse av händelser som chockade Sri Lanka på påskdagen 2019.

Det finns en enorm rädsla bland många, att "Detta är inte slutet, utan början av en utdragen terroristkrigföring." Vi minns tydligt 1983: s händelser som vanligtvis kallas Svart Juli, som utlöste den förra terroromgången när Sri Lanka drogs in i inbördeskriget.  Det kriget representerade 30 år av blodsutgjutelse som drabbade tusentals oskyldiga singalesiska och tamilska bybor som antingen hackades till döds eller sköts ner.  Slutligen, med dödandet av ledarna för de Tamilska Tigrarnas Befrielsearmé, började Sri Lanka att andas igen och vi njöt av ett relativt många år av fred. Nästan tio år av fred.Batticaloa

Men som ni alla vet vid det här laget, på påskdagen morgonen kl. 08,45, bröt helvetet loss i Colombos förorter och Batticaloa i östra provinsen på Sri Lanka.  Alla era egna nyhetsmedia måste ha publicerat skräckhistorier av vad som hänt på Sri Lanka. Partiell nyhetskontroll infördes i Sri Lanka för att undvika spridning av rykten.

I dag har antalet dödsfall passerat 350. Siffrorna kommer att öka med att natten inträder. Det är redan 4 dagar sedan attacken skedde. Över 500 är vet man är allvarligt sårade. Alla sjukhus i större Colombo-området är packade med sårade, stympade och döende.

Vi hör också att 45 barn, inklusive en 15 månaders gammal baby dog. De var på väg ut från söndagsskolan. I döden kramade de om varandra. Polisen meddelade att terrorister har använt senaste högkvalitativa och mycket känsligt TNT för att göra självmordsbomberna.  Polisen tror att det har tagit över en månad att montera dessa bomber.

Vår första fråga var, hur har de kunnat hålla detta hemligt så länge? Vi vet nu att det var dåligt agerande av den nationella säkerhetstjänsten och smutsig politik. Två stora politiska partier, som kämpar för makten, behöver de muslimska rösterna i valet.

Under många år har det förekommit anklagelser om olagliga handlingar som begås av muslimska politiker, som både företräder regeringskansliet och mindre sammanhang.  36 timmar efter attacken avslöjade Lanka Secret Service att dom fått mycket känslig information om ISIS verksamhet på Sri Lanka och att de också informerat berörda ministrar om att denna terrorgrupp genomförde utbildningsaktiviteter på statliga, avlägsna platser i landet.

Ingen åtgärd vidtogs. Snarare har gruppen av militära praktikanter, över 60 i antal, som togs i arrest av lokala polisen i området, släpptes på order av högre myndigheter. Det har rapporterats att dessa utbildningar har förekommit i över ett år. Uppenbarligen har denna välfinansierade ISIS-grupp haft politiskt skydd för en ansenlig tid och detta var nyckeln till deras brutala framgång på påskdagen.  Nu är det för sent. Nödläge har deklarerats och vår försvarsmakt har fått ett nytt uppdrag och rättsliga befogenheter att upp spåra fienden. En fiende som har haft gott om tid att förbereda sig och gömma sig.

Det finns offentlig upprörda uttalanden att inspektör av polis och ansvariga ministrar bör avskedas och tas i förvar. Vi tvivlar på att det blir något rimligt resultat av denna agitation.

Förlåt mig för den sena redogörelsen till dig. Under tiden har vi fått höra att några av er som lyckades kontakta vår äldste son Jeremy fick lite information om händelserna i Sri Lanka. Vi är så glada, att vi i den här åldern, kan känna oss stolta över barn som står med och delar ansvaret i kampen. Jeromy, Niyomi & Dilshan och deras familjer (vuxna barn) är ständigt i kontakt med vårt arbete i Sri Lanka. Vi är tacksamma mot Herren i vår ålder.

Kommer tillbaka, till min berättelse, i den södra huvudstaden i Galle, var det en stor förberedelse som gjorts för långfredags – påskdags veckosluts firandet. Det var en samling av alla kristna i Galle. Inbjudan skickades till människor av alla trosinriktningar att träffas på Esplanadens utomhusträdgårdar. Nationsflaggan hissades av en ledande politiker i syd.

Kyrkorna hade på morgonen gudstjänster i sina respektive kyrkor och samlades på Esplanaden på kl. 15,30. Överraskande hör vi att det samlades cirka 3500 personer. Galle har inte varit platsen för evangeliska utopi. Jag ansvarade för öppningsbönen.

Det var mycket sång med hjälp av körer från alla kyrkor. Var enda en kände påsk-tillfredsställelse.Påskdagen var full av förhoppningar.

Knappt hade gudstjänsten börjat förrän bomber började explodera i Colombo. Pastor Mark ledde tjänsten som vanligt utan att tillåta rädsla och psykos att sprida. Lyckligtvis använder våra människor inte mobiltelefoner inuti kyrkan. Men inom någon timme kommer polisen rusande med order från högre upp. "Stäng kyrkdörrar & skingra er snabbt". Då får folket en hint av katastrofen.

Om polisen inte hade reagerat så beslutsamt, skulle Galle kunna ha haft de allra största förlustsiffrorna.

Polisen har funnit skåpbilar lastade med känsliga explosiva ämnen redo att köra in i folkmassorna vid en given signal. Galle är bara en timmes bilfärd bort via Express Way. En självmordförare kommer inte att hålla sig till trafikreglerna!

Just nu befinner sig landet på bristningsgränsen, detta är värre än 1983.Det tillkännages över nationella Tv-stationer att muslimer skall avstå från att gå till moskéerna på fredag 26 april och att kristna inte skall gå till kyrkorna på söndag 28 april. Allt detta är tecken på den sända situationen. Terrorister har tillkännagett att de kommer att utföra ett sprängdåd på en mycket stor plats. Även polisen vill inte chansa

Jag har skrivit utförligt. Det är inte lätt att hålla en klar tråd i sinnet.  Det kan finnas mycket som faller bort.Våra hjärtan är fulla av tacksamhet för att ni tänker på oss så kärleksfullt.  Våra dagar kanske inte varar så länge. Må Gud vara med er tills vi träffas igen, någon stans, någon dag!

Era i Kristi kärlek förbundna, Rita & Christie

Brev från Christie Kohomban påsken 2019