Vår historia


Innehållet här är hämtat från utställningen som Lilian Thonney gjorde till församlingens 100-års jubileum 2019 samt från boken "Pingströrelsen i Skåne - historia och utveckling" som sammanställts av Rune Sahrling. Arbetsgruppen som dokumenterat Pingstkyrkan Elims del i denna bok bestod av Bo och Christina Ganslandt, Maja Hansson, Birgitta Eborn, Sten Bengtsson, Elsa Hansson, Eva Hansson, Anna-Gretha Svensson, Kenneth och Marianne Olofsson och Hilda Olsson.

1919


Elimförsamlingen i Trelleborg bildades i mars 1919 när ett 25-tal personer lämnade Baptisterna för att under den unge evangelisten Georg Steens ledning bilda Elimförsamlingen. Den första lokalen man samlades i hette Sveasalen och låg strax söder om den kyrka som senare byggdes på Valldammsgatan 2.

1920- och 1930-talet


Pastor Steen åkte 1921 till Wien, där han blev förste pingst-missionären i Österrike. Följande år bildades församlingar i Rumänien, Jugoslavien och Ungern. I Berlin bildades en fri församling som växte till den största i Tyskland. På grund av nazisterna fick Steen tillsammans med hustru Frida lämna landet 1937. Efter kriget ledde de pingströrelsens hjälparbete i Hamburg och Ungern. 1948 flyttade paret till Bryssel där de tjänstgjorde fram till pensionen 1958, då de flyttade tillbaka till Trelleborg. När de senare flyttade till Sala behöll de kontakten hela livet med vänner i Elim där de var uppskattade gäster i bönegruppen och förebedjare fram till 1970-talet.

Pastor Georg Steen amd his wife

Så småningom fick församlingen möjlighet att bygga en mera funktionell kyrka, i alla fall efter tidens mått. Den kände arkitekten Ragnar Näsman anlitades och han ritade en kubisk funkisbyggnad. Den blev mycket uppmärksammad och Näsman använde denna som exempel på sin kompetens. Kyrkan byggdes med grunden delvis på den gamla Sveasalen och stod färdig 1936. Den förblev församlingens huvudkvarter fram till 1981.

Church at Valldammsgatan in Trelleborg

Valldammsgatan 2

Inside church at Valldammsgatan in Trelleborg

I fondväggen bakom estraden fanns ett runt fönster som lyste som solen.

Ernst Almqvist, Georg Steen och Gunnar Pettersson

Tre pastorer som betytt mycket för församlingen i Trelleborg under lång tid, Ernst Almqvist, Georg Steen och Gunnar Pettersson. Här har alla samlats på estraden i kyrkan på Valldammsgatan, kanske under något jubileum.

Församlingen hade tidigt ett rikt sång- och musikliv

FÖRESTÅNDARE

Georg Steen 1919-1921
Algot Vikström 1921-1922
Gunnar Pettersson 1922-1923
Johannes Hedin 1924-1927
Helmer Freijd 1927-1931
Gunnar Pettersson 1931-1944

1940- och 1950-talet


Harald Strömsted with family

Harald Strömstedt var en mycket varm och nitisk människa med stort hjärta för de nyfrälsta och ungdomarna. Han var en andlig fader för alla i församlingen och en god förkunnare.

Karl Wärn with family

Karl Wärn tillbringade fyra år i församlingen från 1950. Han hade talets gåva, hans levande och intressanta förkunnelse berörde alla som lyssnade. Han hade också en gåva att be för sjuka.

Church board members in the beginning of the 1950's

Styrelsen utgjordes länge av församlingens äldstekår. Här ser vi denna ledningsgrupp från början av 1950-talet. Stående från vänster: Alfred Johansson, Georg Jönsson, Eugen Ganslandt, Albin Eborn, Valdemar Ferhm. Sittande: Carl Svensson, Karl W'rn, Anton Nehlin.

Utposter

Församlingen har under åren bedrivit möten och söndagsskola på många platser runt om Trelleborg, där man även haft egna fastigheter, i Smygehamn, Skegrie och Kurland.
I Smygehamn har många evangelister, pastorer och missionärer bott en tid och ansvarat för möten och hembesök. Varje år ordnades den så kallade Smygehamnskonferensen i parken, i ett mötestält eller i det välbekanta Köpmansmagasinet på Sveriges sydligaste plats, Smygehuk.

Kurland outpost in the 1950's

Här en bild från den sista utposten, Kurland, från början av 50-talet. Här hölls söndagsskola regelbundet fram till slutet av 70-talet.

Församlingen har under sin tid även haft möten på andra ställen utöver utposterna. Regelbundna friluftsmöten och möten i hyrda lokaler har förekommit i bland annat Beddinge, Böste, Fru Alstad, Västra Gärd, Västra Vemmerlöv.
Sommartid har Stadsparken har nyttjats till både egna och ekumeniska möten.

Sunday school in 1940's

Söndagsskola och barnverksamhet samlade många barn och ledare under slutet på 40-talet och framåt. Här är en bild från omkring 1947 i kyrkan på Valldammsgatan 2. Palmerna fanns i kyrkan långt innan de började synas ute på infarten i Trelleborg.

FÖRESTÅNDARE

Gunnar Pettersson 1931-1944
Harald Strömstedt 1944-1950
Karl Wärn 1950-1954
Stig Ohrle 1954-1956
Åke Axelsson 1956-1957
Ernst Almqvist 1957-1965

1960- och 1970-talet


Eugén Ganslandt and Philip Nilsson

Efter tiden med Ernst Almqvist hade församlingen flera vakanspredikanter tills Philip Nilsson accepterade kallelsen som föreståndare. Philip syns här till höger tillsammans med vice ordförande Eugén Ganslandt, som betytt enormt mycket för församlingen under många år. Philip var en god predikant som predikade med stor inlevelse och stort personligt engagemang.

Brass band

Församlingen hade en blåsorkester som verkade under många år under ledning av Åke Svensson. Denna var ett verktyg att samla människor utomhus och dela evangelium. Den blev samtidigt en samlingspunkt för ungdomarna.

Marion and Knut Wiborn

Marion och Knut Wiborn

FÖRESTÅNDARE

Ernst Almqvist 1957-1965
Karl Eriksson 1965-1968
Gustav Söderholm 1968-1969
Philip Nilsson 1969-1973
Knut Wiborn 1973-1977
Nils Sjöström 1977-1990

1980- och 1990-talet


Pastor Nils Sjöström
Pastor Nils Sjöström

Få pastorer har satt sin prägel på församlingen på senare tid som Nils Sjöström. Han var föreståndare 1977-1990 och dessutom vakansföreståndare 1993-1994. Nils hade en utbildning i statskunskap och var full av idéer och visioner. Han hade också lätt att engagera sig för människor i nöd och han fick en speciell inriktning att ta hand om flyktingar. Han kallades ofta för flyktingpastorn och i det flyktingfientliga klimatet i Sverige under den tiden utsågs han av Sveriges Radio till "Sveriges modigaste man" och av Immigrantinstitutet förärades han Förtjänstpriset.

Members working with building the new church

Lokalen på Valldammsgatan 2 blev till slut omodern och saknade lämpliga serverings- och ungdomslokaler och hade dessutom dåligt placerade toaletter. Därför beslöts att bygga en ny kyrka. Grundplåten utgjordes av ett arv efter Victor Palson, en tillfällig besökare från USA som tillbringade en tid i Trelleborg många år tidigare. Han hade inga släktingar och testamenterade hela sin kvarlåtenskap till församlingen, ca. 700.000 kronor. Projektledare och inspiratör för bygget var föreståndaren Nils Sjöström och församlingens medlemmar utförde en stor del av arbetet.

När tre veckor återstod till invigningen, den 24 april 1982, sattes kyrkan i brand av några ungdomar och hela byggnaden fick rivas längs med marknivån. Källardelen kunde saneras men resten fick ersättas helt och hållet.

Efter en nattlig samling med bön och samtal beslutades att församlingen skulle träffas nästföljande morgon på brandplatsen för kaffe vid eftersläckningen. De som var med samlade nytt mod och många invånare i Trelleborg visade sitt djupa deltagande. Vi fick kraft att gå vidare.

We managed to build up the church again

Kyrkan byggdes upp igen med hjälp av försäkringsbolaget och invigningen ägde rum till Advent samma år, 1982. Kyrkan är en luftig byggnad med synliga limträbalkar och furupanel i taket. Tillbyggnaden utrustades för att rymma Sveriges första kristna fritidshem. Det byggdes även ett fotolabb, som snart ändrades till en närradiostudio. Ett separat utrymme, med direkt uppgång till trädgården var tänkt för mopedverkstad i ungdomsarbetet.

Church from outside

I kyrkans sidobyggnad startades Sveriges första kristna fritidshem, något som väckte både sympatier och motstånd. Sympatier från föräldrar som upptäckte att barnen fick en förnämlig tillvaro i en positiv miljö och motstånd från en del kommunala befattningshavare som hade svårt att dela med sig av statsbidraget. Församlingen erbjöds 700 kr per barn och år, medan ett annat fritidshem som drevs som föräldrakollektiv fick 11.000 kr per barn och år. Detta innebar att den allra största delen av driften fick täckas via kollektboxen. Med upptill tre anställda fritidsledare blev detta en mycket tung post för församlingen. När sedan fritidshemmen skulle integreras med skolan blev situationen ohållbar och verksamheten fick läggas ner.


Bosse Tunhav kom som föreståndare till församlingen 1991 och arbetade i två år. Bosses stora längtan var att människorna skulle finna en varm och innerlig gemenskap i församlingen. Han hade erfarenhet av att arbeta med äldre människor men blev också "kompis" med ungdomarna eftersom han var ung och förstod ungdmarnas behov.

Lena and Bosse Tunhav

Lena och Bosse Tunhav


Under tiden med Torbjörn Söder (1994-2001) fick församlingen verksamhet en annorlunda inriktning. Torbjörn var mycket folklig och skaffade sig många vänner bland "vanligt" folk genom sin positiva framtoning. Verksamhet bland de äldre fick nu en kick framåt och kyrkan var ofta fullsatt vid möten av typ "Minns du sången" och kafémöten. Tillsammans med Trelleborgs Kommun startades Väntjänsten och aktiviteter ute på servicehemmen där församlingsmedlemmar umgicks på ett naturligt sätt med de äldre och avsidestagna genom att samtala, sjunga och spela spel med dem.

Torbjörn and Carina Söder

Torbjörn och Carina Söder

FÖRESTÅNDARE

Nils Sjöström 1977-1990
Bosse Tunhav 1991-1993
Nils Sjöström 1993-1994
Torbjörn Söder 1994-2001

2000- och 2010-talet


Ingmar and Tina Aronson

Ingmar och Tina Aronson

FÖRESTÅNDARE

Torbjörn Söder 1994-2001
Joakim Freiman 2002-2016
Ingmar Aronson 2018-